COPIII VOR SĂ-ȘI CUMPERE APARTAMENT!

Bloc2

Mai zilele trecute mă sună Veronica, o prietenă cu care nu am mai vorbit de luni de zile.

Tocmai aflase că sunt AUDITOR ENERGETIC PENTRU CLĂDIRI și voia câteva informații de la mine pentru că fiica ei dorea să-si cumpere un apartament prin programul “Prima casă”.

- Știi, Carmen, ei sunt tineri și n-as vrea să facă o alegere greșită!

- De acord, i-am răspuns. Hai să ne vedem ca să-ti spun în detaliu la ce ar trebui să fie atenți. Cu ocazia asta mai povestim și noi, ca fetele…

Să curgă sfaturile…

Și ne-am întâlnit într-un mall, ca să îmbinăm utilul cu plăcutul. Adică, în timp ce admiram cele mai noi oferte în materie de modă (și trebuie să va spun că am văzut o fustița nemaipomenită, cu un imprimeu superb, roșu și verde pe fond alb, pe care am de gând să mi-o cumpăr), am mai vorbit și de ale noastre.

În pauza de shopping am fost la o cafea neagră și foarte aromată, pe lângă care ne-am delectat și cu o prăjitură excelentă cu nuci și scorțișoară.

Printre altele, i-am spus că în afară de PREȚ, care e cel mai important criteriu, copiii trebuie să mai fie atenți și la CALITATE.

De exemplu, daca blocul e foarte vechi (construit înainte de1980), ar trebui văzut dacă nu se află pe vre-o listă a imobilelor cu RISC SEISMIC a primăriei.

Costurile de întreținere și eventualele datorii ale locatarilor sau ale asociației de proprietari nu sunt de neglijat și trebuie verificate la avizierul blocului.

Aceste costuri sunt influențate și de existenta sau nu în apartament a REPARTITOARELOR DE COSTURI la radiatoare și de TIPUL RADIATOARELOR, a APOMETRELOR pentru apa caldă și rece.

In categoria costuri mai intră și IMPOZITUL, diferit în funcție de zona în care este amplasat blocul.

Spațiul din apartament trebuie văzut în perspectivă: poate vor apărea NEPOȚEI și atunci o să fie nevoie de mai mult loc…

Cat e de LUMINOS apartamentul? E o altă întrebare pe care trebuie să si-o pună tinerii. Dacă le place soarele și iubesc florile, o terasă nu trebuie să Ie lipsească! Eu una, la asta m-as uita în primul rând!

Si mai trebuie să știi dacă blocul a fost sau nu REABILITAT TERMIC. Asta e simplu și ușor de remarcat după aspectul exterior, faptul că este proaspăt vopsit ar putea fi un indiciu.

Dacă nu, ar fi interesant de văzut ce perspective are din acest punct de vedere. VECINII AGREEAZĂ ideea?

Dacă sunt șanse să înceapă curând astfel de lucrări, ele înseamnă o perioada destul de lungă (dacă ai ghinion) de disconfort (zgomot, apa și uneori și căldura oprite, timp rezervat pentru echipele care au nevoie de acces în apartament).

La finalul lucrărilor însă, vei avea o de plătit o factură mai mică.

Surse de informare

- Veronica, în general, poți afla multe de la VECINI, care sunt oricând gata să intre în vorbă cu tine. E suficient sa faci o vizită mai degrabă după-amiaza, când locatarii mișună prin scara blocului și să intri în vorbă cu ei. Sau caută-l pe administrator. El știe tot. La mine în bloc, nea Ari, administratorul, e o arhivă vie.

Poți afla așa foarte multe lucruri interesate, cum ar fi MOTIVUL pentru care pleacă din bloc cel de la care tu cumperi apartamentul. S-ar putea să ai surprize cum ar fi, de exemplu, un vecin deasupra care cânta tot timpul la trombon!

Și nu în ultimul rând, verifică dacă proprietarul are toate actele și în plus, CERTIFICATUL DE PERFORMANȚĂ ENERGETICĂ din care poți să afli multe despre calitatea apartamentului.

Nu e greu să te decizi dacă ai toate datele

Cu lista asta pot să fie mai liniștiți că nu au uitat nimic și apoi pot să compare intre ele variantele pe care le-au văzut și să ia în final decizia corectă.

Si dacă apartamentul nu are CERTIFICATUL DE PERFORMANȚĂ ENERGETICĂ întocmit, îl pot face eu și cu ocazia asta vezi și ce spun calculele. Pentru tine am și un discount, că doar suntem prietene, nu-i așa?

- Ești o bomboană – mi-a spus Veronica și m-a pupat fericită!

Daca știi ce vrei, e chiar ușor

După vre-o luna, Veronica m-a sunat din nou. De data asta m-a invitat să bem un pahar de șampanie în noul apartament. Copiii erau foarte mulțumiți de alegerea făcută și mi-au spus ca LISTA i-a ajutat foarte mult în momentul când au luat decizia.

Vrei și tu să-ti trimit lista? Mi-ar face mare plăcere!

Tot ce ai de făcut este să te abonezi pe LISTA MEA de VIP din dreapta!

Te aștept!

2 Comments to "COPIII VOR SĂ-ȘI CUMPERE APARTAMENT!"

 1. 14/01/2013 - 15:37 | Permalink

  Informatii utile pentru oricine vrea sa faca schimb sau sa cumpere, dar din pacate nu prea pus in practica. Poate de aici inainte sa se vina cu reglementari mai ferme din partea celor indrituiti sa faca sa se aplice aceste aceste reguli.
  By the way…Noi doua avem multe in comun. Activitatea ta vizeaza multe aspecte din cea pe care o desfasor eu. Asa cum ti-am spus , nimic nu este intamplator.
  Felicitari.

 2. Mihaela's Gravatar Mihaela
  17/01/2013 - 19:31 | Permalink

  Sfaturi perfect valabile, de la un profesionist, transmise într-un limbaj pe înţelesul celor mulţi şi în nevoie.
  După ce-am citit articolul, mi se pare că sintagma “performanţa energetică a clădirii” mi-a devenit mai simpatică.
  Super tare.

Lasa un Comentariu