EFICIENȚĂ ENERGETICĂ SAU ECONOMIE DE ENERGIE?

Într-una din zilele trecute, m-am trezit cu noaptea-n cap, pentru că trebuia să plec într-o delegație.

Eram cam obosită, cu o seară înainte zăbovisem cam mult pe net căutând ceva informații pentru prezentarea pe care urma să o fac a doua zi.

Am mâncat la repezeală ce-am găsit prin frigider și mi-am băut cafeaua neagră. Aroma ei plăcută m-a mai înviorat puțin.Bloc

Am ieșit repede din casă și … surpriză! Pe holul blocului era întuneric!

Mi-am închipuit că nea Ari (administratorul nostru) are necazuri cu instalația electrică a blocului dar mi-am zis că se mai întâmplă și că probabil până mă întorc (seara târziu), o să se remedieze.

Am plecat bombănind. Ziua a trecut repede. Spre seară, drumul spre casă mi se părea că nu se mai termină. Dar gândul la un duș bun urmat de o cină plăcută și liniștită îmi lumina calea ca o făclie!

Într-un final, am ajuns, dar când să intru în scară, din nou surpriză:  întuneric beznă!

Mi-aș fi dorit ca nea Ari să nu doarmă, dar la apartamentul lui nu se vedea lumină, așa că am renunțat să mă duc la el la ușă. M-a mai “încălzit” puțin gândul că trebuie să fie câțiva vecini care au trecut deja pe-acolo…

A doua zi dimineață, povestea s-a repetat: pe hol era din nou întuneric. Măi să fie!

Așa că, seara, înarmată cu o lanternă, m-am prezentat la nea Ari la ușă.

L-am găsit cam „fiert”, se vedea că presupunerea mea legată de vizitele celorlalți vecini fusese corectă.

Mi-a spus că a luat hotărârea să folosească mai EFICIENT energia, drept care a decis că lumina pe scara blocului trebuie să funcționeze doar intre orele 24.00 și 05.00 dimineața. În plus, eu eram de fapt de vină, pentru că-l inițiasem în tainele „Iluminatului eficient” și l-am determinat să schimbe becurile pe scara blocului. Iar nea Ari a făcut un calcul simplu de eficiență și a constatat că trebuie limitată durata de funcționare ca să amortizeze mai repede costul noilor corpuri de iluminat proaspăt montate. Altfel spus, s-a gândit că un consum mai mic de energie electrică înseamnă mai puțini bani cheltuiți și o prelungire a duratei de viață a becurilor.

La o așa explicație, am rămas pur și simplu… mută!

Dar nu pentru multă vreme; mi-am revenit repede și i-am explicat că stingerea luminii nu înseamnă nici pe departe EFICIENȚĂ ci ECONOMIE. Mai exact, EFICIENȚĂ înseamnă o mai întâi UTILIZARE CORECTĂ – cât și când ai nevoie – în timp ce ECONOMIE înseamnă în primul rând NEUTILIZARE.

Nea Ari s-a luminat puțin la față și s-a gândit probabil să „profite” de prezența mea pașnică și să mai afle câteva lucruri.

- Dar dacă ne înscriem în programul ăsta de „termoizolare” a blocului, ce rezolvăm, facem economie de energie sau o utilizăm mai eficient?

- Nea Ari, mai întâi e bine de știut că în cazul ăstavorbim despre consumul de energie termică în timpul sezonului de încălzire.

Apoi, că cele mai mari pierderi de căldură au loc prin acoperiș (planșeu, terasă), pereții exteriori, ferestre și uși.

Asta înseamnă că dacă aceste pierderi s-ar reduce, cantitatea de energie termică măsurată la contorul din subsolul blocului ar scădea și deci energia ar fi utilizată mai EFICIENT dar nouă ne-ar fi la fel de cald la noi in apartament.

In schimb, dacă nu am consuma deloc energie termică în timpul sezonului rece, am face o mare ECONOMIE de căldură.

Diferența, am putea zice, stă în gradul de confort pe care-l avem: prin EFICIENTIZARE consumăm mai putină energie (și factura e mai mică) dar ne păstrăm confortul în timp ce prin ECONOMIE, odată cu factura scade și confortul…

- Înțeleg! Zice nea Ari. Și atunci cum să facem? (deja a început să utilizeze pluralul!).

Păi, nea Ari, să montăm senzori de mișcare pe scara blocului și la fiecare etaj! Ia gândește-te cum ar fi să nu se consume energie electrică DECÂT atunci când intră sau iese cineva din bloc? În loc de 5 ore pe noapte, lumina se aprinde maxim 30 de minute iar costul din factură scade și el drastic. Și să nu mai vorbesc de emisiile de bioxid de carbon care mai scad și ele puțin și mai facem și noi un bine planetei!

- Bună idee! De ce nu mi-ai zis de la început? (normal, tot eu sunt de vină!).

- Lasă, nea  Ari, mai bine mai târziu decât niciodată. Între timp, mă duc sus și-ți pregătesc o listă cu câteva sugestii ca să crești gradul de eficiență cu care utilizezi energia în apartament, bine?

Până una-alta, ia legătura cu un electrician serios ca să facă treaba repede și bine. Vezi cât costă și fă repede o ședință de ”informare” cu vecinii că sunt cam supărați după ce le-ai stins lumina!

Acum aștept montarea senzorilor de mișcare pe scară, cu care, normal, toată lumea a fost de acord. Și dacă tot am pregătit lista pentru Aristotel Ionescu, pot să ți-o dau și ție, dacă tu crezi că ți-ar­­ fi utilă! Abonează-te pe formularul din dreapta și în cel mai scurt timp o primești.

Cu drag!

1 Comment to "EFICIENȚĂ ENERGETICĂ SAU ECONOMIE DE ENERGIE?"

  1. 20/02/2013 - 21:54 | Permalink

    Carmen,

    Pe mine ma intereseaza orice forma de economisire, atat a energiei electrice cat si in alte domenii. Imi place si povestea ta, am avut si noi probleme similare la scara blocului.
    Iti multumesc pentru informatiile utile, si astept urmatorul articol,
    Cu drag, Ildi.

Lasa un Comentariu