NEA ARI SI DILEMA REPARTITOARELOR

E iarna. O dupa-amiaza calma si calda, linistita, in care gandul ca nu trebuie sa innot pe-afara prin zapada ma incanta. Beau un ceai verde cu iasomie si cu lamaie, parfumat si fierbinte. “Afara ninge linistit si-n casa arde focul… “. Nu, nu la mine, scuzati, visam cu ochii deschisi. Eu stau la bloc. Si sunt vecina cu nea Ari, care tocmai a sunat la usa.

Buna seara, vecina, va deranjez?

Nu, nea Ari, tocmai ma relaxam putin, nici un deranj. Despre ce e vorba?

Pai stiti, de cand cu frigul asta iar au crescut facturile si ma tot bat la cap Vasile de la 3 (sta in apartamentul pe colt) si Corcodel de la ultimul etaj ca ar trebui sa ne punem repartitoare. Tot dau vina pe mine ca tot orasul are iar blocul nostru, din cauza mea nu si-a pus. Nu mai pot sa-i linistesc si de-aia am venit, sa ne sfatuim putin.

Ce-i drept, nea Ari a reusit sa ma uimeasca. Faptul ca a acceptat cu ceva vreme in urma niste sfaturi date de mine a fost de-a dreptul uimitor. Dar sa-mi ceara el insusi sprijinul… asta este cu adevarat un eveniment.

RadiatorBine, nea Ari, intra, sa vedem ce putem face.  Pana-mi spui care e treaba, eu pun de un ceai cu iasomie.

Pai ce sa zic, vecina, doar stii ca nu am fost niciodata de acord sa punem repartitoare. Astea sunt o inselatorie si mai si costa: mai intai aparatele, robinetele, apoi, luna de luna trebuie sa dam bani firmei care le citeste. Nu mai bine stam noi linistiti? Dar acum vad ca avem deja 4 apartamente cu centrale proprii, un numar din ce in ce mai mic de persoane in apartamente – ca acum patru ani aveam 180 si acum mai am pe lista doar 128 – iar din astia multi lipsesc cu saptamanile. Dar m-am uitat pe facturi, RADET-ul factureaza cam tot atat ca acum patru ani… Unde mai pui ca mai merg si prin alte apartamente si-i vad cum isi tin ferestrele larg deschise (ei zic ca fumeaza, si de-aia). Mai contribuie si la incalzirea globala in felul asta! Aici vad ca sunt inchise…

Nea Ari, mai aerisesc si eu din cand in cand, sa stii! Legat de repartitoare insa, eu zic ca e mai bine sa punem. In primul rand, pentru ca asa ar fi normal, fiecare sa plateasca atat cat consuma. Iar daca-i e cald, sa inchida robinetul, nu sa deschida fereastra. Ca sa nu mai zic de cei care pleaca prin delegatii sau mai stiu eu unde, e normal sa plateasca energia termica pe care nu o folosesc?

Da, vecina, asa zic si ei, dar daca ei inchid robinetele, la ei e frig si vecinii lor trebuie sa plateasca mai mult ca sa compenseze tot frigul ala!

Da, nea Ari, si intr-un caz si in celalalt, cineva trebuie sa plateasca mai mult. Dar, pe total, toata lumea plateste mai putin daca avem montate robinete cu termostat la radiatoare si repartitoare de costuri. In nici un fel nu e suta la suta corect, dar asta nu din vina noastra. Asa a fost proiectat sistemul asta centralizat, acum 40-50 de ani in urma, cand caldura era mai ieftina si toata lumea statea acasa, nu pleca prin Europa, ca acum. Si nu prea avem ce face. Stii si dumneata: exista cateva conducte verticale de la parter pana la ultimul etaj (coloane tur-retur), la care se racordeaza toate radiatoarele din apartamente, pe fiecare nivel al blocului. Ca sa poti pune cate un contor la fiecare radiator, ar trebui ca de la conducta principala din subsol sa plece cate o conducta mica la fiecare radiator din fiecare apartament sau, mai bine, sa ai doua coloane pe casa scarii (tot tur-retur) si la ele sa fie racordate radiatoarele din fiecare apartament (distributie orizontala) si un singur contor pe apartament. Pai iti dai seama cat ar costa asta? Nu-i gluma sa spargi atatia pereti si sa cumperi atatea contoare. Pe cand repartitoarele doar le fixezi pe radiator, mai inlocuiesti si robinetul asta vechi si intepenit cu unul nou cu termostat si gata. Dar asta numai la primavara, cand se opreste caldura.

Da, asta stiu si eu, dar sunt multi care spun ca repartitoarele astea pot fi usor pacalite, ca romanul e inventiv!

Nea Ari, nu mai crede tot ce zice lumea. Aparatele astea sunt suficient de inteligente ca sa nu se lase pacalite. De fapt, cei care incearca sa faca asta nu reusesc decat sa se pacaleasca singuri. De exemplu, daca pui rufele umede pe radiator, el cedeaza mai multa caldura ca sa le usuce si platesti mai mult. La fel si daca deschizi geamul, aerul rece care intra trebuie si el incalzit, iar repartitorul mai aduna niste unitati.

Ce unitati?

Aaa, am uitat sa-ti zic: repartitorul nu masoara gigacalorii sau kilowati-ora. Are un mic computer (ti-am zis doar ca e inteligent) care, in functie de temperatura radiatorului si cea a camerei, calculeaza cantitatea de caldura cedata de radiator, pe care o exprima in unitati de consum (adimensionale). Unitatile astea se aduna apo pentru toate apartamentele. Se mai aduna si caldura cedata de radiatoarele din spatiile comune plus cea cedata de distributia din subsol si de coloanele blocului. Apoi, in functie de energia termica inregistrata de contorul din subsol si de pretul ei, se repartizeaza pentru fiecare apartament costurile aferente. In felul asta, nu mai platim toti la fel, doar in functie de suprafata apartamentului ci proportional cu consumul propriu. Fireste ca cei care tin robinetele deschise la maxim, indiferent de temperatura de-afara iar geamurile deschise, ca si pana acum, vor plati mai mult decat ceilalti. Eu insa, nu fac parte din categoria lor.

Stii sigur ca e asa?

Pai da, cu conditia ca firma cu care vorbesti sa fie de incredere, adica sa fie autorizata, iar repartitoarele sa fie de la un furnizor cunoscut, care sa garanteze calitatea lor. Pana la primavara mai poti sa faci niste investigatii pe la blocurile vecine, sa vezi ce rezultate au cei care si-au montat deja. Eu stiu ca de regula consumurile blocului au scazut cu 20-30% dupa montarea lor.

Mai e o treaba: repartitoarele astea noi nu mai trebuie citite din casa, asa ca nici nu te mai deranjeaza nimeni la usa. Iar bateria lor tine 10 ani.

Bine, o sa ma interesez si mai vedem la primavara. Vecina, poate vorbesti cu Corcodel, ca el e mai inversunat, si-i spui ca o sa facem o sedinta pe tema asta in curand.

Bine, nea Ari, o sa-i spun lui nevasta-sa, plecam dimineata spre serviciu cam la aceeasi ora.

Multumesc, vecina si multumesc si pentru ceai, a fost delicios!

Nea Ari, sa fii sanatos! Vezi, ….

Auzi, vecina, sa vii la sedinta ca mai sunt vre-o doi in bloc care nu vor deloc sa punem repartitoare, poate-i convingem daca suntem impreuna!

Asa s-a incheiat ultima mea intalnire cu nea Ari, administratorul nostru.

Ai si tu ceva povesti din blocul tau sau intrebari legate de alte posibilitati de utilizare mai eficienta a energiei? Administratorul vostru e la fel de simpatic cum e al meu? Scrie-ne, te rog, prietenii mei si cu mine suntem foarte curiosi sa aflam.

Astept comentariile tale si nu uita sa te abonezi in lista de VIP pentru ca sa poti primi noutati de la mine!

2 Comments to "NEA ARI SI DILEMA REPARTITOARELOR"

  1. 18/03/2013 - 09:24 | Permalink

    Buna Carmen,
    Oare de ce toti administratorii sunt ca Nea Ari…Obtuzi si retrograzi dar…simpatici…Nu avem nici noi repartitoare dar avem o alta problema in dezbatere: reabilitarea termica…Se dezbate de 2 ani si tot nu s-a cazut la pace…Asa ca, ce sa zic, fiecare cu problemele lui…
    Mi-a placut articolul tau…Ai reusit sa lamuresti o problema pe care o au multi: cu sa fara repartitoare?..
    Multumesc!

Lasa un Comentariu